top of page

Maitri

Maitri är sanskrit och översatt till engelska som ”Loving Kindness”. Det innebär kärleksfull vänlighet eller ovillkorlig kärlek eller nåd/medkänsla, både till sig själv men också gentemot andra. Att behandla allt levande som en vän, med empati och omtänksamhet.

För mig är yoga just detta, en övning i att bli mer snäll mot mig själv, att faktiskt våga vara mer tillåtande med alla mina sidor, både de mörka och de ljusa. Ett större mått av självacceptans helt enkelt.

För att få medkänsla för andra, måste vi först ha medkänsla för oss själva.


Meagan McCrary

Det är oftast lättare att ha överseende med andras brister och att istället klanka ner på sig själv. I allmänhet finns det en brist på självacceptans och självmedkänsla i vårt samhälle, därav de hundratals självhjälpsböcker, föreläsningar och workshops i ämnet. Vi behöver lära oss att bli mer vän med oss själva helt enkelt.

Det kan tidvis kännas som en lite krokig väg att gå, men yogan är ett fantastiskt verktyg att lära sig bli mer tillåtande och inkännande. Det har även fantastiska bieffekter som påverkar kroppen att bli både mer avspänd och rörlig och hjärnan att utsöndra ämnen som gör att man blir gladare, mindre stressad, lättare hittar fokus och koncentration.

Efter att ha arbetat inom sjukvård sedan 1991 (större delen inom akutsjukvård) har jag fått uppleva både tragedier och fantastiska mirakel på nära håll. Här finns en djup känsla av just MAITRI. -Att inse den sköra tråden mellan liv och död, att uppleva ett barns första andetag, att närvara vid en annan människas sista suck, att finnas vid en sörjande anhörigs sida, att underlätta lidande, att ge av sin tid, att ägna sin fulla uppmärksamhet, att göra sitt yttersta gentemot en annan människa.

Min önskan och intention är att få dela med mig av en del av de verktyg och det kunnande jag fått längs vägen, vare sig det gäller att få dig att röra på dig mer, hitta lugn och få minskad upplevelse av stress, förbättra din andning, minska smärtupplevelse, bli mer kreativ, eller våga träda fram då det gäller eller att rädda en annan människas liv eller vad annat dina mål eller förhoppningar må vara..

Have only love in your heart for others.

The more you see the good in them, the more you will establish good in yourself.

Paramahansa Yogananda

En av mina favoritdikter, skriven av Sofia Sivertsdotter som verkligen behärskar konsten att få ord att bli de till den allra vackraste poesi.

 

Den innersta längtan är en längtan hem. Inte längre bort, inte högre eller bättre, utan hem. Där fiskar simmar som mest självklart, där tiden är oviktig, ansiktet slätas ut och friheten är lika naturlig som andetaget. Hemma.

Hemma finns självkärleken, medmänskligheten, alla nyanser av lycka och frid. Där finns tid att sitta ner. Titta på havets formationer, ängarnas böljande dans, djupt in i någons ögon. Tid att lyssna till meningar som vill avslutas.

Tid att göra upp med det gamla, för det nyas skull. Kraft att öppna flöden som vill simma. Styrka att täppa till hål som läcker liv. Tid att uppskatta att hemma är där hjärtat är.

bottom of page